Навигация
Реклама
Реклама

Како да изберете квалитетно вино за празнична маса според етикетата

 1. Игор Ершов
 2. Како да ги прочитате руските вински етикети
 3. Што е "Масовно" и што е лошо во тоа
 4. Како да се комбинираат виното и храната на одмор маса
 5. Како да прочитате етикети на увезените вина

Што е важно да се знае при изборот на вино во продавница, зошто не треба да се фокусирате на описот на вкусот и аромата, што ќе кажете за виното на полица за жетвата и што е фундаментална разлика помеѓу изборот на вина и пенливи вина?

"Хартија" научи од сомелиер како да чита етикети на руски и увезени вина, зошто виното произведено од некој друг сок од грозје е сомнително и дали вреди да се служи тартарини со пенливо вино.

Хартија научи од сомелиер како да чита етикети на руски и увезени вина, зошто виното произведено од некој друг сок од грозје е сомнително и дали вреди да се служи тартарини со пенливо вино

Игор Ершов

Сомелиер

Како да ги прочитате руските вински етикети

Повеќе специфични информации се присутни на етикетата и означувањето на виното, толку е поголема веројатноста да се разбере она што го држиме и да го избереме производот со највисок квалитет.

 1. Името на виното

  На предната етикета често можеме да го најдеме името на виното или производителот. Ако сме запознаени со производителот, за нас ова е плус. Но, не ги познаваме сите. Исто така на етикетите често се наоѓаат правилни имиња, кои може да се мешаат со производителот или локалитетот на потекло. Да претпоставиме дека митското вино "Кримската лоза": купувачите најверојатно се склони да веруваат дека тоа е од Крим. Но, тоа воопшто не е потребно, бидејќи тоа е само правилно име и не значи ништо конкретно.

 2. Сорта на грозје

  Многу често, во стилот на Новиот свет, на етикетата ги ставаме сорти на грозје. Ако сортата на грозје не е наведена, се поставува прашањето: од што е направено ова вино? Затоа, можеме да користиме етикета за контра. Го превртуваме шишето и читаме, да речеме: "Виното е направено од сорти грозје Каберне Совињон, Мерло, Каберне Франц" и ние разбираме дека сè со ова вино е во ред. Но, ако контра-етикетата вели нешто како "Изработено од висококвалитетни европски сорти грозје", ова може да значи дека производителите едноставно не знаат од што прават виното.

 3. Поштенска година

  На етикетите на мирни вина често се наметнува годината за култури. Не постои воспоставена традиција за успешни или неуспешни години во Русија, но од овој датум можеме да ја разбереме свежината на виното. Значи, ако земеме недоволно бело вино Совињон Бланк, на пример, во 2010 година, тогаш треба да бидеме претпазливи: зошто не го пиете за пет години? Совињон Бланк не се чува долго време, треба да го пиете млади. Истото со една од омилените автохтони (локални сорти на грозје - забелешка "Хартија" ) - Сибир. Но, ако е напишано дека ова вино е резервирано или зачинето, логично е дека може да биде постаро.

  Пенливи вина се потешки, жетвата година ретко се напишани на нив. Во истата провинција Шампањ, производителите пишуваат на етикетата само за извонредната година, односно две до три години за една деценија. Затоа треба да се посвети поголемо внимание на датумите на флаширање или шише дизајн. Датум на флаширање - за вина направени од Фролова-Багреева , и на пенливи вина произведени од класичната француска технологија, тие го пишуваат датумот на регистрација (како што се истуриле вината и лежеа неколку години по жетвата во подрумот).

  Генерално, пенливото вино не е предиспонирано за долгорочно складирање, па при изборот, вреди да се гледа колку е младо виното. Но, ако го видиме на етикетата дека ова е жетвата на 2010 година, не треба да се плашиш: можеби може да биде дека на контра-етикетата читаме дека датумот на издавање е 2015 година. Значи сè е во ред.

 4. Процент на алкохол

  На шишето треба да се наведе процентот на алкохол. Точно, за руски вина е можно да се укаже на "вилушка": од толку многу до толку многу проценти. Но, ова не го намалува квалитетот на виното. Често, големите растенија кои печатат контра етикети пет години напред, укажуваат на "вилушка". И од година во година сонцето загрева поинаку, што значи дека шеќерот се акумулира поинаку и процентот на алкохол варира нешто.

 5. Регион

  Мошне често на етикетата можете да најдете натпис како "Подготвен од грозје расте во Крим." Тоа е легално и ни помага да го разбереме потеклото на грозјето. Во Русија денес постојат осум географски области на производство на вино. И, поточно, регионот е посочен, толку подобро: помага да се контролира квалитетот.

 6. Конзерванси

  Важна точка што често ги плаши луѓето е натписот "Содржи Е220 конзерванс" или "Содржи сулфит". Сите овие се природни конзерванси, кои треба да бидат во вино според ГОСТ. И нивните норми во Русија се исклучително минимални, три до четири пати пониски од европските.

 7. Табела и гроздобер вино

  Повеќе луѓе често се плашат од зборовите "трпезно вино". Од советско време постои поделба на маса и гроздобер вина. На масата е младо вино, гроздобер - оној што му е дозволено доволно време. Ова не е она што треба да се вознемири, но натписот "вино пие": самиот збор "вино" ни кажува дека содржината на шишето е природна.

 8. Опис на букетот и гастрономски совети

  На етикетата, често ги гледаме описите на вкусот и некои препораки за гастрономијата и служењето. Оваа информација е сосема опција од многу едноставна причина: виното се развива. Дури и ако производителот многу внимателно му пристапи на прашањето, се јави специјалист кој можеше професионално да го оцени виното и да препорача температурата на сервирање и гастрономијата, ќе потрае само една година по шишињата и виното ќе се промени.

Што е "Масовно" и што е лошо во тоа

Масовно е вински материјал или сок од грозје, кој не бил добиен во Русија. Традиционалните добавувачи на зракот се земјите од Новиот свет: Чиле, Аргентина, Јужна Африка, како и Шпанија. Во овие земји, грозјето се одгледува, се бере, а сокот е направен од него, кој, откако бил зачуван, е испратен на најевтин начин - по морски пат - во Русија. Сокот може да биде концентриран, веќе во Русија се разредува до одредена конзистентност.

Покрај тоа, може да биде и готови ферментирани сок од грозје со вино. Но, прашањето е, што е квалитетот на виното. Законите на истата Европска Унија ја регулираат контролата на квалитетот, и во колкава мера се забележува во производството на вино во Русија - прашање е наместо на хемичарите. Како сомелиер, можам да кажам дека таквите вина не се многу добри за вкус и арома. Сепак, виното треба да се флашира кога виното се зголемува.

Ако зборуваме за сок, тогаш се појавуваат уште повеќе прашања: како се ферментира и така натаму. Но најкритичниот момент, можеби, во првиот и во вториот случај е дека винскиот материјал е доволно зачуван, бидејќи ни плови до шест месеци. Сулфитацијата на виното е голем проблем, и иако самиот конзерванс е безопасен, толку е помалку во виното, толку подобро.

Балк провоцира замена на концепти. Некои производители постапуваат прилично искрено и пишуваат на шишиња, претпоставувам дека ова е аргентинско вино од таков и таков вид, а зад него, на задната етикета, дека земјата на потекло е Аргентина, како и шишиња и шишиња, на пример, градот Виборг. Но, постојат случаи кога виното произведено од Чиле, на пример, вино е напишано дека е руски. Толку често се случува со пенливи вина, повеќето од оние на кои е напишано "руски", изработени од зракот.

Како да се комбинираат виното и храната на одмор маса

Општо земено, изборот на гастрономија за вино е тешка задача. Но, општата препорака за мирни вина е ова: бело вино се служи со бело месо или риба, црвено вино - со црвено. Тука е важно да се обрне внимание на фактот што не велиме: бело - да риби и црвено - до месо. Истата туна е риба, но со многу густа текстура, речиси како говедско: не сите бели вина ќе ја преживеат. Или кокошка - зошто ѝ треба црвена? Белото вино сè уште треба да се служи со пилешко.

Исто така, постојат преодни јадења, како што е розова лосос, вклучувајќи различни степени на соленоста. Овде вреди да се обиде алтернативно вино со розова боја, кое сега добива сè поголема популарност или розова пенливо вино. Оваа комбинација ќе биде љубопитна.

Покрај тоа, маса на Нова Година е првенствено пенливо вино. За него, Русите сакаат да служат чоколадо и овошје. Не мислам дека ова е совршена комбинација, но ако луѓето се користат, тогаш зошто да не. За нас, пенливо вино и мандарини - ова е веќе класика.

Како да прочитате етикети на увезените вина

Ситуацијата со увезените вина е многу комплицирана, бидејќи секоја земја има своја класификација. Но, генерално, овде предната етикета ќе биде важна за нас, бидејќи задната етикета е залепена во Русија, понекогаш прави грешки.

На предната страна ќе го видиме производителот, но, повторно, ако не сме многу добри за производство на вино, ќе ни биде тешко да извлечеме некој вид заклучок од ова. Полесно е да се фокусираат на такви марки како што се "Бургундија", "Чаблис" или "Бордо" во Франција, "Кјанти" во Италија.

Грозјето на вината на Стариот свет често не може да издржи, освен во Германија. На етикетата за етикети, има смисла да се бараат информации за тоа дали виното е всушност произведено во наведената европска или нов светска земја или веќе е направено во Русија.

Ако сортата на грозје не е наведена, се поставува прашањето: од што е направено ова вино?
Значи, ако земеме недоволно бело вино Совињон Бланк, на пример, во 2010 година, тогаш треба да бидеме претпазливи: зошто не го пиете за пет години?
Или кокошка - зошто ѝ треба црвена?
#
Пользовательское соглашение | Copyright © 2016 Все права защищены.