Навигация
Реклама
Реклама

5 сфер - блог-платформа про особистісному розвитку

  1. 1. Буддизм - це релігія
  2. 2. Всі буддисти - пацифісти
  3. 3. Всі буддисти медитують
  4. 4. Далай-лама - буддистська версія Папи Римського
  5. 5. Будда - веселий товстун
  6. 6. Всі буддисти - язичники
  7. 7. Буддисти люблять страждати
  8. 8. Всі буддисти - вегетаріанці
  9. 9. Всі буддисти вірять в реінкарнацію
  10. 10. Сіддхартха Гаутама - божественне істота

Сьогодні відзначається загальнобуддійської свято Дончод-хурал. Він присвячений трьом найголовнішим подіям життя Будди Шак'ямуні: його Народженню (Джаянті), Просвітлення (Бодхі) і Догляду в Нірвану (парінірвану).

В даний час популярність буддизму росте в усьому світі, про що свідчить кількість його прихильників - воно досягло приблизно мільярда чоловік. На Заході буддистські практики вже давно увійшли в моду, але при цьому лише мала частина людей здатна зрозуміти їх суть, а більшість навіть не має буддистського наставника. Все це призводить до невірного і спотворене уявлення про буддизм і ряду міфів, які необхідно розвіяти.

1. Буддизм - це релігія

Насправді незрозуміло, чому за буддизмом закріпився статус релігії - він не вимагає від людини віри в Бога і не закликає відмовлятися від інших релігій. Істинний Будда не потребує служителів культу, що грають настільки важливу роль у багатьох світових релігіях. Буддизм можна розглядати як ритуал чи просто як філософські погляди.

2. Всі буддисти - пацифісти

Слід пам'ятати, що ідея і практика ненасильства і філософія пацифізму - різні речі. Буддисти практикують ненасильство, але можуть і вжити заходів щодо запобігання насильства, якщо таке буде направлено проти них. Досить згадати різні документальні та художні фільми про ченців, що займаються бойовими мистецтвами - великі майстри намагаються уникнути бою всіма силами, але коли це неможливо, вони приймають його з честю. Читайте також: 5 успішних зірок, які сповідують буддизм

3. Всі буддисти медитують

Чомусь у багатьох з буддистами асоціюються виключно медитирующие люди. Насправді серед прихильників буддизму регулярно медитує лише мала їх частина.

4. Далай-лама - буддистська версія Папи Римського

Далай-лама є одним з лідерів тибетської школи Гелуг, при цьому формально школою керує Ганден Тріпа (це виборна посада). Прихильники різних буддистських шкіл не вважають Далай-ламу своїм головним духовним наставником.

5. Будда - веселий товстун

Будда - веселий товстун

Багато людей саме так собі уявляють Будду. Однак це зображення не має нічого спільного з першим з досягли просвітління - Буддою Шак'ямуні. Сміюся товстун - це Хотей, або Будай - божество веселощів, щастя, достатку і спілкування. Він вважається також втіленням бодхісатви Майтрея - одного з Будд. Але Майтрея багато подорожував, тому навряд чи він був таким товстим.

6. Всі буддисти - язичники

В принципі, віднести буддизм до язичництва можна, тільки якщо назвати язичництвом взагалі всі існуючі релігії, що відрізняються від ісламу, іудаїзму і християнства. Буддизм не звертає уваги на численні аспекти віри, що вважаються важливими в інших релігіях. Далай-лама навіть якось сказав, що «релігія - це те, без чого ми, можливо, можемо обійтися». Читайте також: Як жити із задоволенням або три потоки Буття

7. Буддисти люблять страждати

Страждання і самокатування для буддиста не є головною метою духовної практики. Буддисти не прагнуть замучити себе до смерті, щоб в наступному житті стати вищою істотою: біль для них є способом осягнення мінливості життя. Справжні прихильники буддизму розуміють, що світ не ідеальний, проте вони не опускають руки і не стануть катувати себе фізично і морально, як попало.

8. Всі буддисти - вегетаріанці

Виходячи з того, що буддизм проповідує ненасильство і відмова від вбивств, багато хто вважає, що все буддисти - вегетаріанці і взагалі найсуворішим чином обмежують себе в харчуванні. Однак Будда Шак'ямуні ніколи не був проти вживання м'яса і навіть відхиляв деякі аргументи на користь вегетаріанства. Буддисти НЕ прирівнюють мясоедение до участі у вбивстві.

9. Всі буддисти вірять в реінкарнацію

Можливо, в основу цього міфу ліг неправильний переклад одного з ключових понять - багато буддистів замість слова «переродження» використовують термін «відродження», а ідею про переселення душ в тварин або інших людей підтримують далеко не всі буддистські традиції.

10. Сіддхартха Гаутама - божественне істота

Багато хто вважає, що буддисти поклоняються Будді як верховному божеству, а це в корені невірно: Сіддхартха Гаутама, або Будда Шак'ямуні, був простою людиною, наполягає на тому, що в ньому взагалі немає нічого божественного. До того ж він вважав питання про наявність чи відсутність в світі Бога несуттєвими. Слово «Будда» означає «прокинувся» - Сіддхартха був просвітленим людиною, ніколи не претендував на щось більше. Так що в буддизмі немає ніякого Бога, хоча ви можете в нього вірити, але бути при цьому буддистом.

#
Пользовательское соглашение | Copyright © 2016 Все права защищены.